Скандал с произведение на Йордан Радичков. Вместо оригинал на  творбата

...
Скандал с произведение на Йордан Радичков. Вместо оригинал на  творбата
Коментари Харесай

Скандал с произведение на Йордан Радичков внася промени в материала за десети клас

 Скандал с произведение на Йордан Радичков. Вместо оригинал на  творбата " Нежната серпантина ", десетокласниците ще учат неин преразказ. Причина за това решение се оказаха неуредени авторски права сред издателството на помагалото и наследниците на Радичков.

Наследници на авторските права на Радичковите произведения са децата му. Именно те имат последната дума кои негови произведение да бъдат оповестени в учебници и пособия.

" Даваме безусловно безплатно правата върху неговите детски книги за издание във всички учебници и всички възпитаници от 1 до 4 клас ", изясни за Нова телевизия синът му Димитър Радичков.

Не подобен обаче е казусът с описа " Нежната серпантина " и десетки други негови произведения. Тъй като издателството нямало разрешението да го разгласява в Христоматията си за 10 клас, подходило по различен метод.

" Това беше мое персонално решение да възложим на една опитна учителка да сътвори преразказ, който да послужи като опция за запознаване на учениците с творбата ", сподели шефът на издателството Момчил Тодоров.

Синът на Йордан Радичков има и своите причини за отвод.

" Против съм на влизането на текстове в инцидентни сборници. Смятам, че този роман е висока литература и е изваден от алманах, който е формиран по волята на създателя ", посочи Димитър Радичков.

" Тютюн, под игото, от по-нисък сан ли са? Наследниците с изключение на права имат и отговорности и отговорността към подрастващите да се срещнат е напълно на неговите наследници ", счита шефът на издателството.

А съгласно наследниците на Йордан Радичков отговорност би трябвало да се търси и у издателя.

" Това е отговорност на тези, които са го създали. Пазарът е свободен. Всеки може да издава каквото откри за добре. Горките деца!  Ние по този начин обезличаваме тази литература ", счита Радичков.

На противоположното мнение е издателя на Христоматията. Според него другата версия на оригинала още повече ще обогати учениците.

" Дори с просветителна цел може да се употребява този преразказ. Те могат от друго място да набират оригинала и да съпоставят ", съобщи издателят.

Просветното министерство се въздържа от коментар по проблема.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР